Välkommen till KFUM Örebro Friidrott!

Våra träningsgrupper och våra aktiva tränar i Tybblelundshallen.

Information om hallens öppettider och tillgänglighet hittar du på www.tybblelundshallen.se


Finnkampen.
2017-07-11 15:30
Biljetterna till finnkampen är beställda. Det gäller lördagens tävlingar. Vill du stanna till söndag köper du biljetter själv och ordnar ditt boende + hemresa.
Bussen är bokad och avgår från hallen klockan 10.00 den 2:a september - hemresa omedelbart efter tävlingens slut runt 19.45. Klubben bjuder på resan upp och hem på lördagen.


Världsungdomsspelen och Martin Regborns VM-placeringar!
2017-07-04 19:21
Det har varit en mycket händelserik helg har det varit! Vi vill börja med att gratulera vår långdistansare Martin Regborn till en sjunde plats på VM i sprintorientering och en nionde plats i långdistansorientering. Martin är hungrig på mer och det skall bli roligt att följa honom framöver!

På Världsungdomsspelen i helgen bjöds det på hela 5 klubbrekord! Unge Rasmus Hugosson tog klubbrekord i längdhopp, 200m & 100m för P17 trots att han fortfarande är P16. I P19 längd slog Jonatan Hirsh till med ett nytt präktigt klubbrekord med 7,05 och i F19 100m häck satte Ida Thunberg klubbrekord med 14.12!

Elin Östlund var den som kammade hem flest medaljer i helgen genom att ta silver på både 100m & 200m för damer. Ida Thunberg tog silver i F19 häck, Emily Capobianco tog silver i F16 längdhopp, Rasmus Hugosson tog brons i P16 200m, Albin Lager tog brons i män diskus, Rasmus Carlsson tog brons i män stav och Robin Ringström tog brons i P12 kula! Grattis till er, men även till alla andra som med och kämpade där det blev många personliga rekord och finalplatser.

Även grattis till Tom Johansson som fick ta emot Pekka Dahlhöjds stipendium för unga lovande stavhoppare.
Välkommen Bimo Soenarso!
2017-06-26 11:35
Vi välkomnar Bimo Soenarso till KFUM Örebro Friidrott! Bimo bor och tränar nere i Skåne, men tränas på distans av sin tränare Ricky Nilsson som bor uppe i Stockholm. Bimo är 01a och sprang på fina 6,96 inomhus på 60m, redan innan han hade hunnit fylla 16 år. På 100m har han sprungit på låga 11 sekunder. Bimo är och hälsar på i Örebro ganska regelbundet.

Vid sidan av löpningen är Bimo även en duktig musiker där Cello är hans huvudinstrument. Vill ni läsa mer om Bimo har det gjorts ett reportage om Bimo på Ystads allehanda:

http://www.ystadsallehanda.se/sport/bimo-soenarso-ar-cellist-och-sprinter/
Elin Östlund - Uttagen till Lag-EM!
2017-06-20 15:25
Stort grattis till Elin Östlund som blivit uttagen till Lag-EM i Finland 23-25 Juni. Där kommer Elin att representera Sverige på 100m! Grattis även till tränare Nils Holmdahl!
Lär känna våra elitaktiva - Hanna Wiss
2017-06-19 15:01
Hanna kommer under närmaste tiden att ha tillgång till vår instagram @kfumorebro_friidrott där ni kan följa hennes tränings och tävlingsvardag nu under sommaren.

Lär känna vår elitaktiva – Hanna Wiss

Hanna Wiss är uppvuxen i Mariehamn som är Ålands enda stad. Båda hennes föräldrar har sitt ursprung i Finland, liksom hennes övriga släkt. Hon kommer från en mycket idrottsintresserad familj och Hanna säger själv att hon tidigt kom in i idrotten, men att det hela startade med gymnastiken, en idrott som hon ägnade sig åt från unga år ända till 15 års ålder. I och med att Hanna hade två äldre systrar som själva ägnade sig åt gymnastik, så hamnade hon i en grupp med äldre barn, något som hon aldrig såg som ett problem då hon redan som barn var väldigt fysiskt stark. Detta var något som kunde reta gallfeber på vissa killar som kom och testade gymnastik och märkte att det fanns en fyra år yngre tjej som slog dem i allt!


På somrarna utövade Hanna inte någon gymnastik utan då var familjen i Österbotten på ett lantställe som tillhörde släkten. I dessa trakter anordnades det knattetävlingar i friidrott och det var här som Hanna första gången bekantade sig med friidrotten. Detta var vid 8-9 års ålder och hon har än idag kvar en kompis därifrån, som hon själv säger att hon skrev med senast idag. I och med friidrotten blev det ännu mer tydligt för Hanna att hon hade en fysisk talang. Detta var någon hon redan märkt i gymnastiken, men i friidrotten blev det så tydligt då allt mättes där man fick det svart på vitt.


Fram till 15 års ålder körde Hanna endast friidrott på somrarna och ganska sporadiskt, innan dess var det bara gymnastiken som gällde. I och med att hon alltid tränat i en grupp med äldre ungdomar, började även folk försvinna från gruppen då många tog studenten och flyttade. I samband med detta började Hannas fokus allt mer att riktas mot friidrotten. Valet blev också mer naturligt då hennes mellansyster, som alltid varit Hannas vägledare och hennes närmaste förebild, själv hade ägnat sig åt friidrott mellan 15-18 års ålder. När Hanna ville testa friidrott pratade hon med systerns tränare och till en början skulle hon bara träna friidrott under sommaren, men det blev så att hon fortsatte. Detta var under sommaren 2006 och hennes grupp bestod av henne själv och två tjejer till.


Framgångarna hade dock kommit redan innan Hanna började träna. Sommaren 2005 ville hon testa tävla i friidrott lite mer och hon fick direkt silver på finska mästerskapen för 14 åringar på 100m. Hon var även statistiktvåa på 300m redan innan hon började träna. Ibland var hon även med och representerade Åland i tävlingssammanhang. I samband med sommaren 2006 när hon hade börjat träna så gick det ännu bättre och vann direkt två finska juniormästerskapsmedaljer på 100m & 300m. Året därpå, när hon hade tränat i ett år vann hon guld i 100m, 300m & längdhopp. Som 16 åring var hon med i sin första landskamp nere i Göteborg, i ungdomsfinnkampen. Där mötte hon Moa Hjelmer på 200m och 400m och där såg Hanna vilken talang Moa Hjelmer var, men också att hon själv kunde bli bra på 400m med lite mera träning.


På ungdomsfinnkampen 2008 mötte Hanna Elin Östlund, som idag är hennes träningspartner, för första gången, på 200m i en jämn kamp där Elin vann med två hundradelar. Sedan dess har Hanna känt Elin och de har haft kontakt och sett varandra på landslagssammanhang sedan 17 års ålder.


2008 slutade Hanna med 400m, som egentligen var hennes favoritgren. Anledningen till detta var att hon kämpade med sköldkörtelproblem och det har varit hennes största motståndare sedan dess. Under sommaren 2009 orkade hon knappt jogga vissa dagar. Hanna säger själv att sköldkörteln påverkar allt i kroppen och bland annat värmeregleringen, vilket gjorde att hon frös mycket. Sedan hon fick problemet har hon försökt reglera med medicin, men hon har känt att energin inte riktigt räcker till för att bedriva 400m träning.


Idag har Hanna anpassat livet efter sitt problem och hon vet idag hur hon skall göra rätt val för att orka. Hon har märkt att hennes kropp tar längre tid på sig att anpassa sig till ny träning framförallt. Under de senaste två åren har hon även accepterat sitt problem och att hon måste träna annorlunda, vilket också bidragit till att det fungerat bättre. Mellan 20-24 års ålder kämpade Hanna med att hitta rätt med problemet, men hon känner att hon idag kommit en bra bit på vägen.  Hon säger själv att det är ärftligt och att hennes mor har haft liknande problem.


Vid 19 års ålder tog Hanna studenten och sommaren därefter var hennes mest lyckade i friidrott, varifrån hon har de flesta av sina pers. Hon var bland annat med i nordiska mästerskapen där hon tog 3 guld och 1 silver, detta trots sina problem med sköldkörteln. Sommaren efter studenten flyttade Hanna till Örebro efter att ha valt mellan Stockholm och Örebro. Hon valde dock slutligen Örebro då det fanns en idrottslärarutbildning och att hon redan kände Elin där. Hon tyckte också att det kändes bättre att flytta till en stad som var mindre än Stockholm.


Till en början tränade Hanna med Patrik Tellgren och Patrik Lado som var Elins tränare. Träningen skiljde sig dock mycket från träningen på Åland så det blev för mycket för hennes kropp att anpassa sig till i och med sköldkörtelproblemen. Hon valde istället att fortsätta med sin tränare Frank Ottesen från Åland som han haft under hela sin junior och ungdomstid. Hon följde Franks program fram till 2013.


Ända sedan 2008 hade Hanna haft mycket problem med sina baksidor, som hon delvis tror berott på hennes sköldkörtel. Hon fick ofta små bristningar och kramper. Efter att hon rehabiliterat baksidorna 2012-2013 tog hon kontakt med Nils Holmdahl och inledde ett samarbete. Kontakten med Nils säger Hanna att hon fick genom universitetet där hon hade Nils i en kurs i träningslära. Nisse som han kallas, pratade mycket om spänst och Hanna kände att det var det hon ville utveckla. Hanna hade hoppat 5,93 som 16-åring och 6,00 som 19 åring och hon kände att hon ville utveckla längdhoppet vidare. En bidragande anledning till att hon valde längdhoppet var för att hon inte kunde köra så mycket uthållighet i och med sin brist på energi. Hon tänkte att om hon redan nu hoppade så bra i längd utan särskilt bra spänst så skulle hon kunna utvecklas där genom att utveckla sin spänst.


Till en början tränade Sofie Lundberg och Hanna Wiss under Nisses ledning och efter ett års träning började hon känna effekt av träningen och ökade sitt personbästa från 6.00 till 6.27 och hon var även stabil med sin hoppning över 6m. Hon tog kort därefter silver på finska mästerskapen och var med på sin första seniorlandskamp. Hon säger själv att hon var aktuell för en första seniorlandskamp redan 2010, men att hon blev tilldelad nordiska mästerskapen istället, som var en juniortävling. Hanna tror att det var helt rätt val, då det blev en morot för henne senare.


2014 var året då Hanna fick hopp om en fungerande kropp då hon kände att hon kunde börja leverera igen och att hon fick koll på kroppen. Den sommaren pratade hon med Elin som hade haft det väldigt tufft just då och Hanna tipsade om att komma till Nisses grupp och att hon skulle behöva den strukturen som han hade i sin träning. Hanna uppmanade Elin att testa innan hon valde att sluta och hösten 2014 hakade hon på – något som visat sig vara mycket gynnsamt för Elins utveckling.


Under 2014 träffade Hanna även Elisabeth Lithell, som idag ingår i samma träningsgrupp, för första gången under finnkampen i uppvärmningstunneln.  De började prata och fattade tycke för varandra direkt trots att de tillhörde olika länder och körde olika grenar. Vid vintern 2015 var Elisabeth här och testade och började vistas i staden.


Efter att Elin hade hakat på under hösten 2014 säger Hanna att hon gick ut för hårt och kraschade både mentalt och kroppsmässigt och kände sig väldigt sliten. Hanna ville kunna hänga på Elin i träningen, men det fungerade inte helt energimässigt. Hon säger själv att 2014-2015 inte gick bra energimässigt. Under hösten 2015-2016 tog Hanna ett break från att köra efter träningsprogram då hon kände att hon behövde hitta rätt igen. Det är först nu under 2017 som hon kör efter program igen, men på sitt sätt som hon själv säger. Hon vet nu hur hennes kropp fungerar och känner att hon har väldigt bra koll själv. Hanna säger att hon älskar att träna med gruppen, men att hon ibland behöver egna träningar utanför som är anpassade efter bara henne.


I år har Hanna bestämt sig att hon vill testa 200m då hon älskar det. Med hjälp av en kostexpert, skall hon försöka få energi till det. Hon har inte satt upp alltför mycket resultatmål, då hon känner att det inte fungerar bra ihop med hennes sköldkörtelproblem. Hanna menar att det inte är bra att ha ”tunnelseende” under långa perioder när hon ständigt måste lyssna på kroppen. Det största målet är att hitta balans i allt - energimässigt, i träningen och i övriga livet. Hanna säger dock att hon gärna vill radera sina gamla rekord från 2010 och ta sig vidare. Hon säger att det skulle kännas mycket skönt, då hon i samband med det skulle kunna lämna alla dessa år med problem bakom sig.


Utöver friidrotten så bor Hanna med sin sambo Oskar och de gillar att alltid ha något projekt på gång. De tror att de alltid vill ta det lugnt, men Hanna säger att de snabbt blir rastlösa och vill få något att göra. De har nyligen köpt lägenhet och jobbar med den. Hanna säger att hon och Oskar brukar åka till Åland till familjens stuga en månad varje sommar. Yrkesmässigt så jobbar Hanna som lärare och hon brinner för att påverka till att ungdomar skall få upp ögonen för vilket fantastiskt verktyg idrott och hälsa är och vad det gör för alla plan av fysisk och mental hälsa.

Då Hanna kommer från en företagsam familj, har det även fallit sig naturligt att hon startat ett eget företag. Företaget centrerar sig kring hälsa där Hanna känner att hon kan bidra med mycket, inte minst för att hon verkligen vet vad ohälsa är. En av hennes största drivkrafter är att hjälpa andra och det går även i linje med hennes företag.


Hanna avslutar med att ge tre starka tips till yngre aktiva på väg uppåt:

·    ”Idrotten är inte allt i livet, försök även hitta glädje i annat utanför idrotten. Det är bra att ha något annat att luta sig mot under tyngre perioder.”


·    ”Sträva alltid efter att ha roligt i ditt idrottande och gläds åt att friidrotten är en så pass rättvis idrott som den är”


·    ”Även om man är i en grupp där flera har samma program, måste man lyssna på sin kropp och hitta vad man behöver utveckla för att nå nästa steg. Hittar man dessa svaga länkar finner man också drivkraften och motivationen, vilket leder till att man verkligen tror på det man gör”.


Meriter som ungdom:

Finska mästerskapsmedaljer: 11 guld, 9 silver, 1 brons

Nordiska Mästerskapsmedaljer: 4 guld, 1 silver, 1 brons 

Baltiska Mästerskapsmedaljer: 1 guld

Landslagsuppdrag: 2007, 2008, 2009, 2010, 2012  


Meriter som senior:

Finska mästerskapsmedaljer: 2 silver, 1 brons

Landslagsuppdrag: 2014, 2016  


Personbästan:

60m: 7,63 (2017)

100m: 12,01 (2010)

200m: 24,52 (2010)

300m: 40,02 (2008)

400m: 57,11 (2007)

Längd: 6,27 (2014)


Hanna kommer under närmaste tiden att ha tillgång till vår instagram @kfumorebro_friidrott där ni kan följa hennes tränings och tävlingsvardag nu under sommaren.


Nyheter från våra grupper
07 grupp Grön, 18/05 16:45 
07 grupp Grön, 02/05 21:45 
07 grupp Grön, 23/04 14:04 
05/06 Roos, Jönsson & Karlsson, 31/03 20:51 
08 grupp Lila, 15/02 15:15 
 
Våra arrangemang:
 
Sponsorer och samarbetspartners:
 
Vi samarbetar med